JOM LAKSANAKAN AQIQAH NORMA BAHARU PASCA PKP. MURAH, MUDAH, BEBAS COVID 19. HUBUNGI SEKARANG 019-6969515. LAKSANAKAN AQIQAH, PASTIKAN UMM BARAQAH

Khamis, 20 Jun 2013

Kenali Kambing Aqiqah Anda: Bahagian 2

Biri-biri

Kambing

Assalamualaikum Wrmbth

Topik pada kali ini ada KAMBING vs BIRI-BIRI. Mari kita kaji lebih mendalam tentang kedua-dua species ini dan lebih mengenali haiwan aqiqah anda.

Kambing tidak sama dengan biri-biri. Panggilan ‘kambing biri-biri’ itu ialah sebutan tempatan bagi biri-biri sahaja. Bagaimanapun, rupa dua jenis ternakan ini hampir sama.
Apa yang membezakan keduanya adalah pada nama, ciri-ciri ekor, istilah untuk dagingnya serta kandungan lemak dan kolesterol. Ekor kambing berdiri hampir tegak, tetapi ekor biri-biri terkulai seperti ekor lembu.

Daging kambing dalam bahasa Inggeris ialah chevon manakala daging biri-biri diberi nama mutton. Namun begitu, istilah lamb juga digunakan jika biri-biri disembelih pada umur muda.

Penjualan daging kambing khususnya daging kambing Boer masih tidak ketara di pasar raya. Paling biasa kelihatan di pasar raya ialah daging biri-biri. Harga daging biri-biri adalah jauh lebih rendah daripada daging kambing.

Pengusaha makanan sajian (katerer), hotel serta restoran lebih cenderung menggunakan daging biri-biri dalam masakan kerana harganya yang jauh lebih murah daripada daging kambing.


Tahukah anda bahawa, tekstur daging biri-biri lebih enak jika di bakar atau digulai. Komposisi daging yang padat menyebabkan ramai orang memilih biri-biri untuk dijadikan aqiqah berbanding kambing yang mempunyai daging yang kurang padat. 

Bagi tujuan aqiqah, eloklah dipilih biri-biri yang muda di antara umur 1 1/2 tahun hingga 2 tahun bagi mendapatkan keenakan tekstur daging yang kurang lemak dan lembut. 

Wallahua'lam..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan