Assalamualaikum Wrmbth
Hari ini kami kongsikan masakan moden yang enak dan sangat mesra bahan-bahan masakannya bersama-sama daging Aqiqah yang sememangnya lembut. Pastinya menjadi ingatan bagi tetamu yang berkunjung ke majlis anda.
Kambing Blackpepper
Bahan-bahan:
500 g daging kambing
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar tepung jagung bancuh dengan secawan air
2 susu besar lada hitam tumbuk
3 sudu besar minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan dihiris:
5 ulas bawang merah 1 biji lada benggala hijau
2 ulas bawang putih
3 cm halia
1 labu bawang besar
Cara menyediakan:
1. Potong daging nipis-nipis dengan cara melawan urat supaya
daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya
daging tidak mengeluarkan air yang banyak ketika menggoreng.
2. Potong panjang kedua-dua lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada.
3. Panaskan minyak, goreng daging lebih kurang 3 - 4
minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
4. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air.
Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih,
barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan
mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan.
Enak dihidang bersama pelbagai jenis nasi dan roti.
Selamat Mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan