JOM LAKSANAKAN AQIQAH NORMA BAHARU PASCA PKP. MURAH, MUDAH, BEBAS COVID 19. HUBUNGI SEKARANG 019-6969515. LAKSANAKAN AQIQAH, PASTIKAN UMM BARAQAH

Isnin, 2 Mac 2015

Resepi Aqiqah Hari Ini

Assalamualaikum Wrmbth

Beberapa minggu kami menyepi sementara di atas kesibukan urusan kemasukan stok-stok aqiqah baru dan perkhidmatan katering yang sentiasa penuh, Alhamdulillah, syukur kepada Allah di atas limpahan kurnianya, pemberian rezeki yang diharapkan Baraqah, InsyaAllah.

Hari ini kami ingin berkongsi dengan anda resepi popular yang sangat serasi disesuaikan dengan nasi briani iaitu Kambing Briani. Pasti majlis anda terutamanya majlis AQIQAH bertambah ceria dengan keunikan rasa briani yang enak. Kami kongsikan dengan anda resepi ringkas bagi penyediaannya.

BAHAN-BAHANNYA :
600 daging kambing yang dipotong
4 biji kentang, kupas, belah 4 setiap 1 dan rendam
1 biji bawang besar, belah 4
1 biji cili merah, belah 2 tapi tak putus
1 biji cili hijau, belah 2 tapi tak putus
1 camca besar bawang goreng
1 pokok daun ketumbar
1/2 cawan susu sejat
1 biji limau nipis
1 biji bawang besar, hiris
2 camca besar penuh rempah briani (sebarang jenama)
2 camca besar gula melaka
2 camca besar penuh kerisik
Garam secukup rasa
2 camca besar minyak sapi
Air secukupnya
Hirisan daun ketumbar, untuk hiasan
Sedikit bawang goreng untuk hiasan

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji tomato yang masak ranum
3 biji cili hijau

BAHAN-BAHAN TUMIS :
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih


CARA MENYEDIAKANNYA:

  1. Daging kambing dicuci, kemudian gaul dengan 1 camca besar tepung gandum hingga rata dan perap 20 minit, cuci kembali hingga bersih dan toskan. Sementara itu bancuh rempah briyani dengan bahan2 kisar halus dan kacau hingga menjadi pes rempah. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dala periuk (anggaran 1/3 cawan), masukkan minyak sapi dan biar cair. Tumis bawang besar hiris hingga layu, masukkan bahan2 tumis dan masak hingga harum. Tambah pes rempah, kacau dan masak hingga naik minyak. Masukkan daging kambing, daun ketumbar dan bawang goreng, gaul rata dan masak hingga daging kecut.
  3. Tuang air secukupnya hingga daging tenggelam. Kacau rata dan biar mendidih, kemudian sederhanakan api. Masak hingga daging kambing empuk, tambah air panas jika kuah kering dan daging masih belum empuk.
  4. Masukkan kentang, kerisik dan belahan bawang besar. Perah limau nipis dalam susu sejat, kacau rata masukkan ke dalam kurma, kacau dan masak hingga kentang empuk. Tambah gula melaka, perasakan dengan garam secukupnya dan akhir sekali tambah cili merah dan cili hijau. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hias dengan hirisan daun ketumbar dan bawang goreng. Boleh dihidangkan bersama nasi berperisa atau nasi putih.

Selamat Mencuba..
Bahan-bahan:
1 kg daging kambing (shoulder potong dadu 2")
1 biji tomato } dicincang
2 sudu besar bawang goreng } diramas
4 sudu besar rempah beriani
1/2 cawan tairu
1/2 cawan susu cair
1/2 biji jus limau nipis
1 tangkai daun ketumbar
1 tangkai daun pudina
1/4 tin tomato puri
2 cawan air
1 sudu besar minyak sapi
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Tumis:
4 labu bawang besar } dihiris
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang

Bahan kisar:

6 ulas bawang putih
4 cm halia
2 tangkai cili merah
3 tangkai cili hijau
1 sudu besar badam
1 sudu besar gajus

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak masak + minyak sapi, masukkan bahan tumis, goreng hingga wangi dan bawang kekuningan
2. Masukkan bahan-bahan yang dikisar, tomato puri, rempah beriani, bawang goreng dan kambing.
3. Masukkan daun pudina, daun ketumbar, buah tomato dan air, kacau rata dan masak hingga kambing 3/4 masak.
4. Kemudian masukkan tairu dan susu cair dan garam. Kacau rata.
5. Akhir sekali masukkan perahan air limau nipis dan didihkan sebentar. - See more at: http://resipimasakankini.blogspot.com/2013/12/resepi-kambing-masak-beriani-special.html#sthash.DDWaHiJY.dpuf
Bahan-bahan:
1 kg daging kambing (shoulder potong dadu 2")
1 biji tomato } dicincang
2 sudu besar bawang goreng } diramas
4 sudu besar rempah beriani
1/2 cawan tairu
1/2 cawan susu cair
1/2 biji jus limau nipis
1 tangkai daun ketumbar
1 tangkai daun pudina
1/4 tin tomato puri
2 cawan air
1 sudu besar minyak sapi
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Tumis:
4 labu bawang besar } dihiris
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang

Bahan kisar:

6 ulas bawang putih
4 cm halia
2 tangkai cili merah
3 tangkai cili hijau
1 sudu besar badam
1 sudu besar gajus

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak masak + minyak sapi, masukkan bahan tumis, goreng hingga wangi dan bawang kekuningan
2. Masukkan bahan-bahan yang dikisar, tomato puri, rempah beriani, bawang goreng dan kambing.
3. Masukkan daun pudina, daun ketumbar, buah tomato dan air, kacau rata dan masak hingga kambing 3/4 masak.
4. Kemudian masukkan tairu dan susu cair dan garam. Kacau rata.
5. Akhir sekali masukkan perahan air limau nipis dan didihkan sebentar. - See more at: http://resipimasakankini.blogspot.com/2013/12/resepi-kambing-masak-beriani-special.html#sthash.DDWaHiJY.dpuf
Bahan-bahan:
1 kg daging kambing (shoulder potong dadu 2")
1 biji tomato } dicincang
2 sudu besar bawang goreng } diramas
4 sudu besar rempah beriani
1/2 cawan tairu
1/2 cawan susu cair
1/2 biji jus limau nipis
1 tangkai daun ketumbar
1 tangkai daun pudina
1/4 tin tomato puri
2 cawan air
1 sudu besar minyak sapi
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Tumis:
4 labu bawang besar } dihiris
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang

Bahan kisar:

6 ulas bawang putih
4 cm halia
2 tangkai cili merah
3 tangkai cili hijau
1 sudu besar badam
1 sudu besar gajus

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak masak + minyak sapi, masukkan bahan tumis, goreng hingga wangi dan bawang kekuningan
2. Masukkan bahan-bahan yang dikisar, tomato puri, rempah beriani, bawang goreng dan kambing.
3. Masukkan daun pudina, daun ketumbar, buah tomato dan air, kacau rata dan masak hingga kambing 3/4 masak.
4. Kemudian masukkan tairu dan susu cair dan garam. Kacau rata.
5. Akhir sekali masukkan perahan air limau nipis dan didihkan sebentar. - See more at: http://resipimasakankini.blogspot.com/2013/12/resepi-kambing-masak-beriani-special.html#sthash.DDWaHiJY.dpuf

Tiada ulasan:

Catat Ulasan