BAHAN-BAHAN:
  • 1kg daging kambing | dipotong kecil
  • 1kg santan
  • 100gm kerisik
  • 100gm gula kabung | atau boleh digantikan gula merah
  • 4 helai daun kunyit
  • 100gm lengkuas | diketuk
  • 6 batang serai | diketuk
  • Garam secukup rasa
Bahan Kisar:
  • 100gm cili kisar
  • 30gm biji ketumbar
  • 30gm biji jintan manis
  • 30gm biji jintan putih
Bahan Hiris:
  • 100gm bawang merah
  • 60gm bawang putih
  • 50gm halia

CARA MEMASAK:
1 Masukkan daging kambing bersama sedikit air, serai dan lengkuas ke dalam periuk.
2 Biarkan masak dan mendidih hingga airnya kering.
3 Kemudian masukkan bahan hiris dan juga bahan kisar. Kacau sebati dan biarkan mesra dengan daging kambing.
4 Setelah itu masukkan santan bersama gula kabung serta daun kunyit.
5 Apabila daging empuk dan kuahnya mulai kering, masukkan kerisik dan kacau rata. Perasakan dengan garam secukup rasa rasa dan angkat.
Selamat Mencuba..