Sajikan Aidilfitri anda dengan seleksi sajian yang lain dari yang lain. Kebiasaannya rakyat Malaysia lebih popular dengan hidangan rendang yang berasakan ayam dan daging lembu. Rendang Kambing/Biri-biri mempunyai keunikan rasa yang tersendiri terutamanya bagi para penggemar daging kambing. Ramai juga yang mengadakan rumah terbuka Aidilfitri diselangi bersama Majlis Aqiqah. Hari ini kami kongsikan resepi hidangan yang menyelerakan ini.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
- 1kg daging kambing | dipotong kecil
- 1kg santan
- 100gm kerisik
- 100gm gula kabung | atau boleh digantikan gula merah
- 4 helai daun kunyit
- 100gm lengkuas | diketuk
- 6 batang serai | diketuk
- Garam secukup rasa
Bahan Kisar:
- 100gm cili kisar
- 30gm biji ketumbar
- 30gm biji jintan manis
- 30gm biji jintan putih
Bahan Hiris:
- 100gm bawang merah
- 60gm bawang putih
- 50gm halia
CARA MEMASAK:
1 Masukkan daging kambing bersama sedikit air, serai dan lengkuas ke dalam periuk.
2 Biarkan masak dan mendidih hingga airnya kering.
3 Kemudian masukkan bahan hiris dan juga bahan kisar. Kacau sebati dan biarkan mesra dengan daging kambing.
4 Setelah itu masukkan santan bersama gula kabung serta daun kunyit.
5 Apabila daging empuk dan kuahnya mulai kering, masukkan kerisik dan
kacau rata. Perasakan dengan garam secukup rasa rasa dan angkat.
Selamat Mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan